Hva er sosiologi?

Hva gjorde at jeg valgte å studere sosiologi: Før jeg begynte og studere sosiologi, studerte jeg noe som heter Ergoterapi ved Høgskolen i Bergen. Denne utdannelsen innvolverer i stor grad kontakt med andre mennesker som har funksjons-nedsettelser og hverdags-vansker. Jeg synes absolutt studiet var interessant, men samtidig følte jeg aldri at jeg helt "brant" for det. For meg er det utrolig viktig at jeg ender opp med en jobb som jeg er supermotivert og brenner for, og ikke at det bare er en jobb for å tjene penger! Det er utrolig viktig for meg at jeg finner meg en jobb som kan utvikle meg til det fulle potensiale, og jeg følte kanskje ikkje at Ergoterapi var helt tingen for meg der. Men jeg fant ihvertfall veien gjennom dette studiet, til det jeg studerer idag. Jeg fant ut at noe jeg synes er utrolig gøy er å utforske på et mer samfunnsnivå. Det vil si at jeg liker å utforske grupper av mennesker i samfunnet, samtidig som jeg elsker å sette meg inn i ulike forskningsmetoder for å forstå og tolke disse menneskene. Det var slik jeg fant ut at sosiologi var tingen for meg. 

Hva er sosiologi? Har du noen gang lurt på hvorfor vi gjør det vi gjør? Sosiologi utforsker mennesker og samfunn. Den undersøker våre sosiale instutisjoner, våre familier, staten og sosiale relasjoner som kjønn og etnisitet for å bidra til å hjelpe å forstå hvordan vi både ser og tolker den raskt skiftende verden som vi lever i. Sosiologi undersøker hvordan vår oppførsel individuelt og i grupper påvirkes av sosiale prosesser og hva dette betyr. Det som jeg har merket er at jeg etterhvert nå begynner og se ting i et såkalt sosiologisk perspektiv- jeg har fått en tendens til å analysere mennesker og situasjoner mer enn jeg har gjort noen gang tidligere, og jeg ser nå at ting som vi ofte ser på som selvsagte og "normale", slettes ikke trenger å være det, men er ofte noe som vi mennesker har skapt til å være normalt. Ta en titt på denne youtube videoen, så skjønner du kanskje litt mer hva jeg mener.

 Når vi går inn i en heis tenker vi at selvsagt snur vi oss mot døren, ikke sant? Men dette er slettes ikke menneskelig naturlig, men ideer som vi mennesker har skapt. På denne måten lærer en å tenke når en studerer sosiologi. Det er kjempe morro og interessant! 

 Hvilke fag har vi i sosiologi ved The University of Manchester? Det første året på sosiologi ved The University of Manchester har vi hatt en generell innføring i utviklingen av sosiologi og hva faget innebærer. Gjennom faget From Modernity to Postmodernity har vi satt oss inn i ulike teoretikere som Marx, Engels, Habermas, osv. og deres ideer om samfunnet. I tillegg har vi lært oss ulike måter og undersøke, se og forske samfunnet på, gjennom faget Researching Culture and Society. Utenom dette har jeg hatt to valgfag. Det ene heter Sociology of Personal Life, og innebærer hva sosiologi kan si om våres personlige liv, familien og intime forhold. Det anre heter Work, Organisation and Society, og handler om hvordan moderne arbeid oppstod, og vurderer arten av moderne arbeid og arbeidsplass organisering. (Andre valgfag, men som jeg ikke har hatt er British Society in a globalizing world og Media Culture and Society som du kan lese mer om HER og HER)

Hva innbærer det å studere sosiologi ved UOM? Generelt ved universitet må du være forberedet på mye selvstudium. Bildet nedenfor viser hvor lite timer som det faktisk er lagt opp til i uken, og tilsammens kreves det at en jobber minst 12 timer i uken med hvert fag om jeg husker korrekt. Dette varierer selvsagt etter hvor mye oppgaver, osv, en har. I hvert semester har du enten 3 eller 4 fag. Når du er norsk student er det viktig å huske på, spesielt i starten av utenlandsstudiet, at du trenger lang og lengre tid enn engelske studenter til å lese og forstå lesestoffet siden det ikke er morsmålet ditt. Ellers kan jeg si at sosiologi er utrolig interessant! Dersom du en en nysjerrig person som liker å tenkte, filosofere og studere om mennesker, livet og samfunnet, så passer nok dette faget deg. Håper dette var til hjelp for de som ville vite mer om sosiologi?

3 kommentarer

Hege

02.06.2012 kl.01:50

Tusen takk! Veldig interessant og det gjorde meg mer sikker på valget :)

Hege

01.03.2013 kl.21:42

Heihei :)

Jeg synes et er veldig synn at du ikke blogger lengre, men håper du likevel ser kommentaren min.

Jeg har kommet inn på sosiologi på University of Manchester og University of York, og sliter virkelig med å bestemme meg for hvilket universitet jeg skal velge.

York frister veldig med at de har college, er en litt mindre by og byen er derfor letter å bli kjent med. Likevel har jeg veldig lyst å studere i Manchester, men er redd for at byen er for stor for meg. Hallsene te UoM virker heller ikke så gode så de frister ikke. Jeg er redd for at byen blir for stor og upersonlig for meg. Hvordan føler du det er der borte? Og hvordan føler du at du kjenner byen? Har du noen tips til meg som gjør valget lettere? :) Håper du ser dette og svarer meg :) Og som sagt syns jeg det er utrolig kjipt at du ikke blogger lengre.

studentmanchester

28.03.2013 kl.11:52

Heisann Hege, beklager for veldig sent svar. Som du vet blogger jeg ikke lengre og er derfor svært sjelden innom og sjekker.

Jeg kan ikke si hva som ville være et bedre valg for deg i og med at jeg aldri har vært i York eller snakket med noen som studerer der, men jeg kan godt fortelle litt om Manchester :)

Når det kommer til å bli kjent med byen så kommer dette til og være en utfordring i begynnelsen uansett om du er i Manchester eller York. Manchester er ikke en så veldig stor by selv om det er storby. Det kommer jo helt ann på hvor du velger og bo, og hvordan orientere seg fra der. Jeg bodde i sentrum og det tok ca 15 min og gå til skolen hver dag, men det er veeeeeldig lett og finne frem- gåsti er laget spesielt for studenter til universitetet fra city campus. Skolebyggene ligger på Oxford Road og alle vet hvor denne gaten ligger ettersom det er en av hovedgatene i Manchester. Det er derfor ingen problem og bare spørre etter retning når du ska finne disse. Jeg føler at jeg kjenner byen ganske godt, vet hvor de fleste steder er rundt om sentrum. Det jeg kan garantere deg er at uansett hvor du velger og bo, så er det siste du trenger og bekymre deg for, er å finne frem. Første dagene bruker du bare kart, så går det av seg selv etterhvert.

Alt jeg kan si er at jeg elsker å bo og studere i Manchester. Ja det er en stor by men en veldig herlig og personlig by, folkene her e veldig hyggelige, det er en veldig multikulturell by med studenter fra hele verden, osv.
Studenthallene er vel generelt ikke så topp standard hvis du sammenligner det med Norge, men det har ingenting og si spør du meg. Så lenge det er rent og sånn noenlunde skjepelig. Jeg angrer ikke en dag på at jeg valgte Fairfield Hall, til tross for at den ikke er så pen, fikk mine beste venner for livet her.

Men du bør nesten lytte litt etter hva du tror du selv hadde trivst best med. Jeg elsker storby livet, og kunne ikke tenkt meg og bo i en småby da jeg tror dette hadde blitt for ensformig og kjedelig for meg. For eksempel er nattelivet helt fantastisk i Manchester!
Jeg tror absolutt at Manchester er et godt valg for de fleste :)

Skriv en ny kommentar

studentmanchester

studentmanchester

24, Karmøy

Lærelysten 23 åring fra våte og vindfulle vestlandet. Er for tiden bosatt i Manchester, England. Her er jeg på mitt andre år som sosiologistudent ved Universitetet i Manchester. På denne bloggen får du hint og tips til hvordan søke deg som student til utlandet- søkeprosess, tips til hvordan skrive motivasjonsbrev, informasjon om campus ved Universitetet i Manchester, ol. Les mer her i kategori ?Om å studere og bo i England?- Skulle du lure, er det bare og spørre!

Kategorier

Arkiv

hits