Om å studere og bo i Manchester

"Hei!

Eg vurdere veldig sterkt å studera i Manchester, men alle rundt meg seier at sjølve byen er sinnsykt stygg! Er den det? Korleis har klart det økonomiska? (leste ein bloggpost med panikkangst fra di sida.. :P ) Har du jobba møkje opp før du flytta eller har du "levd på lånekassen"? Er det vanskelig å komme inn? På det studiumet som eg ser på (historie) så ligg Manchester på 36 plass (eller nåke sånt) av universitet i verden, og det e jo kjempe konge!

Kossen følte du overgangen var fra norge til england? Er det sinnsykt møkje forskjell på skulen-undervisning og sånt?" 

Fikk denne kommentaren på en av postene mine her på bloggen og tenkte jeg kunne svare på den slik at andre interesserte også får svar.

Før jeg reiste til Manchester hørte jeg det samme som deg av folk rundt meg. At byen er stygg, skitten, dyster og preget av mye kriminalitet. Men etter at jeg tok en helgetur hit for litt over et år siden, har jeg opplevd byen som det stikk motsatte! Det er utrolig fasinerende og se flere hundre år gamle bygninger stående ved siden av nymoderne bygninger. Det kommer kanskje ann på øynene som ser og hvor en er plasert i Manchester, men jeg bor i sentrum og syns byen er fantastisk vakker! Det er en by med masse gamle mur bygninger, ja, men hvis du tar deg tid til å lære litt om historien til Manchester og bygninger som står rundt om kring, så tror jeg du blir like forelsket i byen som meg! Den har sin egen sjarm. Kriminalitet har jeg ikke merket noe av for å være helt ærlig, men jeg passer godt på vesken min når jeg går ut, og går aldri alene ute om nettene, og holder meg som oftest i hovedgatene når jeg vandrer byen alene om kveldene. Nedenfor ser du noen bilder som jeg har tatt av byen.

Noe av det som var mest forvirrende når jeg flyttet hit var at bilene kjørte på feil side av veien

Nedenfor er gaten jeg bor i

Et av skolebyggene


Økonomisk har jeg det ganske greit. Lånekassen gir støtte til det du trenger, inkludert reisepenger. Utbetaling skjer en gang i halvåret, så man må planlegge 'hvor mye kan jeg bruke hver måned'. En lur ting er å sette av penger til flyreiser hjem ol. Før jeg reiste hit jobbet jeg ikke noe særlig så jeg hadde ikkje så mye penger på lur, men det er ikke nødvendig så lenge du planlegger pengebruken. Denne sommeren skal jeg jobbe en 3 mnd så da får jeg en god del penger som jeg skal sette av til Manchester neste år, og de pengene har jeg tenkt å bruke på og oppleve resten av Storbritannia som Irland, Skottland, og byer i England.  

Jeg hadde et lite øyeblikk av panikk på starten av året, fordi jeg trodde jeg hadde glemt og sette av penger til skolepenger (tuition fees), men så viste det seg at jeg hadde satt de på en annen sparekonto hehe. I Manchester er mat, alkohol, klær, sminke, ol. generelt veldig billig hvis du finner rette stedene å gå på. Butikker som Tesco, Aldi, Boots, Superdrug, Primark er eksempler på rimelige butikker for studenter. På det studiet jeg går på sosiologi, var det i fjor 400 som søkte, mens kun 42 kom inn. Man måtte også ha minst 4 i engelsk, men du kan fortsatt komme inn dersom du har mindre ved å ta en engelsktest tror jeg. Her er informasjon om ditt studie, historie, håper det hjelper deg litt!  http://www.manchester.ac.uk/undergraduate/courses/search2012/atoz/course/?code=00255&pg=1

Jeg søkte gjennom http://no.studyacrossthepond.com/home.asp, og de kan svare deg på eventuelle spørsmål du har om studier osv. De hjelper deg gjennom hele søknadsprosessen gratis. Om du følger de rådene som veilederen din fra studyacrossthepond gir deg, så er søker sjangsene dine meget store! Hittil, skal så og si alle som har følgt anbefalingene deres kommet inn på et av sine førstevalg. Men husk, jo før du søker, jo større er sjangsen for at du kommer inn!


Selve overgangen fra Norge til England tror jeg er ganske individuelt. Men hvis du har en stå-på-personlighet, er motivert, og liker å bli kjent med nye folk så kommer du til å klare deg kjempefint! Å gå fra å studere på norsk til å studere på engelsk er helt klart en utfordring. Du kommer kanskje til å gå på et par 'smeller' i starten, men det er bare til å plukke seg selv opp igjen og fortsette.

Jeg husker det første gruppearbeidet vi hadde som om det var igår. Vi var en gruppe på rundt 10 stk med en lærer til å hjelpe oss. På forhånd til gruppearbeidet hadde vi lest en artikkel, som jeg fant utrolig vanskelig å forstå, noe jeg fortalte til den tilstedeværende læreren, i håp om at hun ville gi meg litt forståelse. Alikevel plukket hun ut meg til å svare på mange vanskelige spørsmål. Det endte i at jeg satt der stum, og ikke klarte og svare på spørsmål, som jeg følte for de engelske studentene var enkle å svare på. Når jeg ser tilbake på det nå så synes jeg reaksjonen min var helt latterlig, men der og da følte jeg meg som verdens største idiot. Jeg var så ufattelig flau, lei meg, og følte meg nesten litt angrepet av læreren. Jeg var på gråten da jeg gikk hjemover, men klarte og holde tårene inne til jeg var på rommet mitt. Jeg hadde gått på en real smell, og revurderte hele mitt opphold som student i Manchester. Men så gikk dagene. Jeg jobbet hardt med å lese og forstå den obligatoriske litteraturen, og det skulle vise seg og lønne seg. Noe som virkelig toppet motivasjonen min var da jeg fikk skryt av min gruppeleder for å skrive en av de beste essayene i gruppen. Ergo, så lenge en står på, og er motivert så får en det meste til! 

Den andre utfordringen for meg var matlaging. I starten var jeg helt forvirret da jeg trakket inn i matbutikkene. Det var ikke gode gamle Grandiosa, Norwegia, Gilde Kaviar, eller Tine Melk å finne så klart, og jeg var redd for å prøve nye ting. Matlysten min var derfor veldig dårlig i starten. Men kroppen trenger næring, og den eneste måten å overkomme situasjonen var rett og slett å prøve seg ut. Jeg snakket med de jeg bor sammen med, og sammen gidde vi hverandre tips om hva vi kunne lage til middag og lignende. Etter at jeg flyttet hit har jeg blitt hektet på mat med sterk smak. Spicy sauser oppå kylling og ris er en av mine favoritter! Så konklusjonen er vel, ikke vær redd for å teste ut nye ting når du flytter til utlandet, enten det gjelder mat eller andre ting. 


 

2 kommentarer

elly

04.02.2012 kl.17:15

Du e kjempe tøff gunni så stolt av deg og motivasjonen/stå på viljen din e inspirerande

studentmanchester

04.02.2012 kl.19:18

elly: Tusen takk for så fin kommentar vennen! Blir så glad når du skrive sånt <3 Må og sei det e gjensidigt, livet har søren meg vore tøft for deg, men du har klart og røska deg ut av det! Stolt av deg! :)

Skriv en ny kommentar

studentmanchester

studentmanchester

24, Karmøy

Lærelysten 23 åring fra våte og vindfulle vestlandet. Er for tiden bosatt i Manchester, England. Her er jeg på mitt andre år som sosiologistudent ved Universitetet i Manchester. På denne bloggen får du hint og tips til hvordan søke deg som student til utlandet- søkeprosess, tips til hvordan skrive motivasjonsbrev, informasjon om campus ved Universitetet i Manchester, ol. Les mer her i kategori ?Om å studere og bo i England?- Skulle du lure, er det bare og spørre!

Kategorier

Arkiv

hits