Hvordan er det å være student i England?

Hvordan endte jeg opp her i Manchester? 

Etter en endt bachelor ved høgskolen i Bergen, kjente jeg at jeg ikke var helt klar for arbeidslivet. Jeg var fortsatt sugen på nye opplevelser, og ikke helt klar for å legge fra meg det spennende og travle studentlivet. Jeg har alltid sagt at jeg har lyst å oppleve hvordan det er å bo i utlandet, men det var alltid en drøm i det fjerne.. helt til høsten 2010. Da var jeg og en veninne på jentetur til Manchester, og jeg ble totalt forelsket i byen og menneskene her! Jeg begynte derfor å undersøke rett etter jeg kom hjem fra jenteturen, og prosessen med å søke på skoler i England var allerede i gang rundt juletider 2010. Jeg var da fri og frank, og ingen og ingenting kunne stoppe meg fra å gripe fatt i den drømmen som så lenge hadde ligget og pirket meg i bak-hodet. Jeg fikk min egen veileder gjennom http://no.studyacrossthepond.com/home.asp, som hjalp meg gjennom hele søke-prosessen, helt gratis! Så nå sitter jeg her, 1 år senere....Det er morsomt å tenke tilbake på da, og hvor jeg er nå. Jeg er glad for at jeg var modig, og bare hoppet i det. Ingen tvil om at dette er noe jeg aldri kommer til å angre på.

 

Hvorfor valgte jeg og studere i utlandet og England (Manchester)?

 • Opplevelser for livet!
 • En vokser utrolig mye som person ved å flytte til et helt annet land på egenhånd
 • Det er en stor fordel i forhold til fremtidig jobb søking- viser blant annet at du er modig, initiativrik, uavhengig osv
 • Forbereder engelsk- ferdighetene mine (også en fordel i forhold til fremtidig jobb-søking)
 • Utvider horisontene mine på en måte som jeg ikke hadde oppnådd ved å studere i Norge
 • Får en toppkvalitets utdannelse fra det anerkjente universitetet University of Manchester, og skiller meg ut fra andre jobbsøkere i Norge
 • England kryr av internasjonale studenter fra hele verden- ergo en får venner fra hele verden! Jeg har blant annet venner fra Singapore, Canada, Nederland, Frankrike, Tyrkia, Nigeria :)
 • Kort vei hjem til Norge, SAS og Widerøe flyr meg hjem for en tussing eller to
 • Noe som virkelig har slått meg, er det at en får et helt nytt perspektiv på Norge, norsk kultur og resten av verden. Elsker høfligheten og vennligheten til Engelskmenn, den smitter virkelig over! 
 • Trenge ikke visum for å studere i Storbritania når en er norsk statsborger, så da slepper en stresset over dette før en flytter.
 • Jeg elsker storby student livet! I Manchester er det 35 000 studenter, der 7000 er internasjonale studenter fra mer enn 160 forskjellige land! 
 • Manchester har mye lavere levekostnader enn for eksempel London, og Norge.
 • Fantastisk uteliv, med alt fra koslige små puber til clubber på flere etasjer!

 

Tips før du reiser:

 • Som internasjonal student ved Universitetet i Manchester er en garantert bolig, så ikke stress med tanken på dette. Men du må selvsagt søke om boligplass da.
 • Du trenger ikke visum dersom du er norsk statsborger, så dette trenger en heller ikke og bekymre seg med!
 • Det finnes tre typer campus/universitetsområder som en kan bo på. Jeg bor i City Campus, som ligger nærmest Manchester sentrum. Men ikke stress må mye over hvor du skal bo, men husk at City Campus er nok dyrest da det ligger i sentrum og jeg har eget toalett. Uansett hvor en velger å bo så kommer du til å trivest da det er studenter uansett hvor en velger og bosette seg. Det positive med å bo i sentrum er selvsagt tilgangen til butikker, kjøpesentre, ja det meste en måtte trenge. I tillegg så ligger tog-stasjoenen rett over veien, noe som gjør det enkelt når folk skal komme på besøk. 
 • Jobb og tjen litt penger før du flytter hit (evt sommeren). Jeg jobbet så og si ikke i det hele tatt i sommeren før jeg flyttet hit. Jeg har klart meg fint, for all del, men de pengene kunne komt godt med, for eksempel til å reise rundt og oppleve resten av landet. Det er billig her, men pengene fyker fort når det er så mye gøy og delta på!
 • Opprett en skypekonto og sørg for at du har de viktigste kontaktene der, før du reise fra Norge. Jeg bruker den til og snakke med mine nærmeste venner og familie.
 • Husk å søk på reisestipend i tillegg til vanlig stipend og lån hos lånekassen.
 • Her er en lang lang sjekkliste for deg som skal studere i utlandet. Ikke alt, men mye av det er relevant hvis du er norsk student i Englandhttp://www.studentsabroad.com/checklist.asp
 • Du får også masse brosjyrer sendt i posten før du flytter hit som egentlig gir all informasjon du trenger å vite før, under og etter avreise. 

 

Tips når du har komt deg i hus:

 • Ting jeg vil anbefale og ordne med en gang du kommer hit: Åpne bank-konto med en gang, da du trenger dette for å få fullført reigstreringen ved universitetet (Jeg har Nat West Bank). 
 • Skaff deg britisk sim-kort/telefonnummer for å holde kontakten med dine venner i England. 
 • Registrer deg med lege (hvem og hvor får du informasjon ved informasjons-forelesninger første uken). 
 • Kjøp adaptere til dine norske stikkontaker. 
 • Jeg har ikke fått meg jobb her i Manchester. Min prioritet ligger i å gjøre det bra på skolen og opprettholde et godt sosialt nettverk. Lånekassen støtter deg med de pengene du trenger for å overleve året ut. 
 • Sett opp et budsjett: Hva går til skolepenger, hva går til boligutgifter. Deretter har du et resterende beløp som  skal fordeles på et semester (får kun utbetalt stipend og lån to ganger i året)
 • Bestill deg et 'NUS- card' når du har komt hit. Med dette kortet får du masse av rabatter på ulike butikker som for eksempel Urban Outfitters.
 • De rimeligste treningssentrene jeg har funnet er enten treningssentrene til universitetet http://www.sport.manchester.ac.uk/health-and-fitness eller TheGym, der en slipper å skrive kontrakt, det er åpent døgnet rundt, og ligger i sentrum http://www.thegymgroup.com/ (Nå slipper du også 'joining fee' dersom en har NUS- card)
 • Og viktigst av alt: Ikke vær redd for å ta kontakt med folk! Gå og bank på dørene og introduser deg selv for de du bor sammen med med en gang. Gå på fester og andre arrangementer som blir arrangert, så skal du fort se at du får venner! Alt blir så mye enklere hvis en bare tør og ta det første steget! Ta mye bilder- du vil ha masse minner om den beste tiden i ditt liv!

 

Det finne sikkert mye mer jeg kunne sagt om hvordan det er å være student i Manchester, England, men nå er det sengetid for den slitne student. Håper du som spurte etter dette, har fått noe ut av mine erfaringer og opplysninger. Hvis det skulle være noe, ikke nøl med å spør! Nå er det tid for å kapre sengen, skal opp tidlig på biblioteket da det er eksamen den 24 og 26 januar, gi meg styrke!! 
3 kommentarer

Elise

14.01.2012 kl.17:23

Takk ! Hjap mye !!

Mona

03.09.2012 kl.16:13

Tusen takk for tips :-D Jeg har også alltid hatt tanken om å flytte til utlandet for å studere, men er så utrolig familiekjær at jeg har latt det ligge. Men idag fant jeg ut at nok er nok så jeg tok kontakt med across the pond så blir det søking iallefall. Tenkte at jeg ser om jeg kommer inn først, og så tar jeg resten derifra :-)

studentmanchester

05.09.2012 kl.21:46

Mona: Så flott! Ja jeg vil råde deg masse til og ihvertfall ta det første skrittet, og så ser du derfra om du tør og hoppe i det. Dette hjelper meg og tenke: jeg kan alltids flytte hjem igjen etter et år eller flere i utlandet. Når jeg er gammel ønsker jeg å kunne se tilbake på livet mitt som en eneste stor reise av opplevelser. Jeg har ikke lyst til og se tilbake og angre på at jeg ikke gjorde det, eller noe annet. Du lever jo kun en gang, så hva har du egentlig og tape på å ihvertfall prøve?
Ønskere deg lykke til uansett valget ditt :)

Skriv en ny kommentar

studentmanchester

studentmanchester

24, Karmøy

Lærelysten 23 åring fra våte og vindfulle vestlandet. Er for tiden bosatt i Manchester, England. Her er jeg på mitt andre år som sosiologistudent ved Universitetet i Manchester. På denne bloggen får du hint og tips til hvordan søke deg som student til utlandet- søkeprosess, tips til hvordan skrive motivasjonsbrev, informasjon om campus ved Universitetet i Manchester, ol. Les mer her i kategori ?Om å studere og bo i England?- Skulle du lure, er det bare og spørre!

Kategorier

Arkiv

hits